Pages

Dapatkan info2 terkini mengenai Dewa 19 di www.facebook.com/Dewa19

Sunday, November 13, 2011

teman dari seberang....



last 2 minggu lepas teman aku dari seberang datang Malaysia... namanya Herdin, atau paggilan akrab din.. kacukan Indonesia + Pakistan hehe! sebenarnya dia datang Malaysia nak larikan diri coz ex-girlfriend dia nak kahwin ari dia berlepas aritu. cian... tau dia nak datang aritu trus siap amik cuti kerja..yela, bukan senang nak jumpe teman jauh2. dapatlah gak jemput dia dari LCCT trus bawak dia gi jalan2 sekitar Kuala Lumpur.. puas gak la berjalan2 ngan dia ngan Rahman, sorang lg kawan.. yang penting dapat bawak dia gi tangkap gambar kat KLCC.. tempat tu yg dia nak gi sangat pon hehe... ada gak kirim barang2 dari dia cam CD terbaru TRIAD "Istimewa", baju2 t-shirt ngan DVD Dewa Live In Japan. tapi yang paling eksklusif dapat dengar lagu Dewa 19 yang baru "Hikayat Cinta" best gler... tp sayang, kabarnya lagu tu akan diberikan ke band baru Ahmad Dhani, Mahadewa huhu! oklah, sampai jumpa lagi din....

p/s: tengah layan korean drama "49 Days"

Friday, September 16, 2011

ipod touch...


hari senin lepas baru dapat ipod touch... best2! menang bid kat lelong.my.. :) sekarang pun tengah bid lagi.. yang ni pulak tuk my sis... harap dapat menang bid lg.. skarang tengah layan drama korea "Heartstrings". penyanyi CN.Blue yang blakon jadi hero best2...

Sunday, August 21, 2011

Dream high..



lupe nak cite, last week baru abis layan drama korea "Dream High". cte tu memang layan...best! skarang tengah layan drama korea gak, cite "City Hunter". ramai orang cakap best... so pe lagi trus la download, kata gune unifi download sudah.. :)

Saturday, August 20, 2011

Rezeki...

lame xupdate blog hehe.. keje le katakan, busy skit. pe2 pun rabu depan aku ada interview kat Tabung Haji huhu... siap da ujian fardhu ain lg nanti.. lagi satu cte best, hari isnin lepas aku dapat confirm jawatan kat company sekarang nih.. gaji pun naik skit alhamdulillah.. murah rezeki sekarang :) next month dapat tau result ujian PTD aritu... kalo lulus memang tak percaya haha! dah dekat nak raya dah ni, baju raya pun xbeli lagi... minggu depan rasanye gi shopping.. tahun ni raya 1st time kena bg duit raya kat anak buah haha! anak buah pun dh tambah sorang lg dh jd 3 orang skang.. tak lama lagi mungkin tambah sorang... :)

p/s: baru beli usb video adapter tuk record astro or iptv

Sunday, July 17, 2011

UNIFI....





hari Khamis lepas baru pasang UNIFI... amik pakej VIP5, dapat lew decoder tuk IPTV, telefon ngan modem wifi.. dari connection 56kbs>>384kbs>>512kbs>>1mbps semua aku dah rasa hehe... tuk sekarang ni, 5mbps pergh... tp sedih gak coz kena terminate streamyx and telefon rumah, leh gak kalo nak maintain no telefon tu tp kena bayar lebih skit ar.. huhu! tp xpe la, cuma diganti dengan yang baru je.. stakat ni memang puas hati lah coz connection memang stabil gler... siap leh layan IPTV die, even channel yang free tak banyak cam astro punye tp kire ok ar.. kalo streaming memang xde sangkut2... memang terbaik! :)

p/s: dunia dah maju zaman dah berubah...

Wednesday, July 13, 2011

exam PTD...

sabtu ni da exam SPA tuk jawatan PTD kat seksyen 11... so, dh amik cuti siap2 dari minggu lepas. ramai membe yang dapat gak tuk ujian ni... Gudluck semua! stakat ni br je tgk2 contoh soalan tuk exam ni.. study pun lum lg huhu... malasnye lew hehe! dengar yg pernah amik exam ni pun katanya susah.. da 5 sesi lg, dr kul 9 pagi sampai 3 ptg.. pe2 pun try lew gak amik exam ni, mana la tau kalo2 da rezeki lulus ujian n dpt offer tuk kerja dalam kerajaan.. wish me luck guys! ;)

p/s: besok orang TM nak pasang UNIFI kat umah woohoo! :D

Monday, June 20, 2011

new hobby... :)

aritu my ofismate introduced about diz software tuk wat visual effects cam dlm film2 or videoklip2 tuh.. so, mmg teruja ar nak try test wat visual effects.. stakat ni dh 5 effects yg aku dah wat contohnya firehand, kamehameha(dragon ball), lightsaber(star wars), blue fire(cam drama bersiri Heroes) and head explosion... ketagih wat mende ni... more to come.. byk lg yg kena blajar tuk jd master dlm mende ni... Insya'Allah, mane taw leh wat visual effects yg lg gempak... ^_^

Monday, May 16, 2011

keje baru...

last thursday, gi interview keje kat section 13. alhamdulillah, semua berjalan lancar dan diterima berkerja. Hari ini adalah hari pertama aku keje tempat baru woohoo! memang keje idaman pun hehe... 1st tempat dekat ngan umah, 2nd keje dalam bidang IT, 4rd keje ofis hours bukan shift, 5rd gaji lebih tinggi :) terpaksa mengucapkan gudbye pada SIRIM huhu.. ikutkan nak stay lama gak kat SIRIM cuma dah dapat peluang lebih baik, rugi lak kalo tolak. SIRIM akan selalu dihati... akan merindui ofismateku huhu.. harap diorang ok tanpa aku hehe! xpe2, akhir bulan nnti dh janji blunje diorang semua makan sate :)

Sunday, May 8, 2011

Family trip..


last weekend my big family gi trip ke Cameron Highlands.. dah dua kali kami gi family trip ke sini.. gi sana pagi sabtu dan balik petang ahad.. nginap kat hotel Country Lodge Resort, quite ok ar tempat tu coz besar gak.. mlm sabtu tu gi pasar malam di Cameron Highlands, bli cam2 makanan sambil layan akademi fantasia kat bilik hotel hehe... pagi besoknya sarapan trus gi bli barang2 cenderahati buat dak2 ofis ngan buah tangan lain cam strawberi n sayur2.. :) petangnya pula gi bli teh, memang suke minum teh strawberi hehe.. pastu gi kat ladang strawberi mkn aiskrim ngan bli jem n kordial strawberi. last destination taman Mardi, amik2 gambar ngan bli asam strawberi.. pastu pulang.. memang best dapat jejalan sama my family, lagi2 selepas my mum dah mula sihat alhamdulillah... ;)


p/s: baru bli android tablet hehe minggu lepas... :D

Thursday, May 5, 2011

Dalam Mihrab Cinta..


baru selesai layan film "Dalam Mihrab Cinta" lakonan Dude Herlino.. film ni di adaptasi dari novel tulisan Habiburrahman EI Shirazy yang juga penulis novel Ketika Cinta Bertasbih dan Ayat-Ayat Cinta :) memang best cte ni.. lagu2 dalam film ni pun best..

Sunday, April 17, 2011

kita bakor!!!


sejak ada oven bru kat umah asyik nak masak je.. hehe! suke wat ayam panggang ngan ikan bakar gune oven... :)pasni nak cari resepi laen lak nak try menu baru ^_^

p/s: semalam makan sate banyak gler... badan dah tambah naik dh ni haha!

Sunday, April 10, 2011

Streamyx(wireless modem) : Pakai WEP lagi? Jom tukar WPA2

Fight for your right. Kita bayar senang2.. orang nak crack plak. Ini antara yang boleh kita buat untuk mengelak orang curi line wifi kita.. yeah! \m/

1. Log-in to router using admin account (http://192.168.1.1/)
Username: tmadmin
Password: tmadmin

2. Goto Wireless > Basic
a. Change the SSID to any prefered ID.
b. Save/Apply.

Using the default SSID by TM will let the whole world know that you are using a TM supplied wireless modem (eg. Riger DB108-WL) and hence easier for hackers to identify what modem you are using and try to exploit any known vulnerabilities.

3. Goto Wireless > Security
a. Change "Network Authentication" to WPA2-PSK.

b. Key in the "WPA Pre-Shared Key".
Use combination of alphabet, number and symbols for a good key as u would use for any password. (i.e 10wy@tdotn3t^_^ )
Remember this key as you will need to key-in on every wireless devices (laptop, handphone, etc.) trying to connect to this network.

Note: Older devices might not support WPA2. If this is the case, use WPA-PSK instead.

c. Select "AES" for the "WPA Encryption"

Save dan reboot.

4. Change the router login password for tmadmin and tmuser

a. Management > Access Control > Password
Change the password for tmadmin and tmuser.

Remember the password. You will need it when logging into the router page in future.

b. Save/Apply.

5. Finally "Save/Reboot"


#another altenative: juz use MAC filter.. :)

Saturday, April 2, 2011

Abracadabra...


last week dh dgr lagu barunya Mulan Jameela yg judulnya "Abracadabra".. best sgt! dalam lagu ini ada featuring Irwan Suwandi aka The Law.. dan tak lama lagi Mulan Jameela akan merilis album barunya.. aritu mulan balas tweet aku le haha best2.. sebenarnya sempat rakam lagunya cuma tuk didengarin sendiri.. cam cte Aladdin je lagu ni hehe.. sekarang lagu ni rilis eksklusif di radio Geronimo FM, radio lain menyusul.. lagu ni ciptaan Ahmad Dhani, best gler.. dia memang Genius!

Monday, March 21, 2011

heart 2..


br download cte Heart 2 pagi td.. sebelum gi keje sempat gak download cte hehe... cte ni bukan sambungan film Heart yg Irwansyah-Acha dlu tu, ni cte baru maybe die wat cam ala2 film Heart dlu tu.. ok, malam ni baru nak layan tp tengok trailer aritu cambest.. pe2 pun layanz dlu.. :)

Saturday, March 19, 2011

reunion..





last weekend, gi reunion wiv my classmate kat uitm Shah Alam dlu... best dapat hangout sama diorang... time tu kitorang juz lepak makan2 n main boling kat mid valley megamall.. next time kte wat lagi ok... :)

Monday, March 7, 2011

MAHADEWA!

ni sedutan konsert TRIAD + MAHADEWA di balikpapan, Indonesia sabtu lepas.. time tu vokalis Mahadewa, Judika telah menyanyikan beberapa lagu Dewa 19 antaranya Pangeran Cinta, Mati Aku Mati, I Want To Break Free, Perempuan Paling Cantik Di Negeriku Indonesia, Bukan Cinta Manusia Biasa, Pupus dan Arjuna. Adakah Judika bakalan menggantikan Once Mekel sebagai vokalis Dewa 19? jeng jeng jeng...

video


23/3 n 24/3 ni DEWA 19 ada konsert di Samarinda n Balikpapan. bakalan membuat persembahan bersama dua vokalis iaitu Ari Lasso dan Judika..

my princess.. ^_^


skarang nak layan cte korean drama my princess lak.. xtaw best kew lg.. dengar2 best.. so, ptg td transfer cte ni dr hardisk ofismate kat pendrive(baru beli ni haha.. 4Gb je..)

p/s: dh dengar lagu Dewa 19 yang dinyanyikan Judika.. leh lew tahan.. :)

Thursday, February 17, 2011

taman rahsia...


skarang tgh melayan korean drama "Secret Garden". stakat nih baru 5 episod, ada 20 episod semuanya.. best gak lew.. even plakon die xde lew ensem n cantik sesangat but still sweet.. hehe!

Saturday, February 12, 2011

3 Hati 2 Dunia 1 Cinta...


baru jew abis tgk film ni.. cte ni best.. byk pesan2 nasihat dan bukan sekadar film Cinta berbeza Agama tapi lebih dari itu.. ske quote yg dalam film ini.. "Nasib cinta, memang, siapa yang tau..." ^_^ so, kepada yang blum tengok better korang tengok :)

p/s: ske film2 indonesia keluaran Mizan Productions

Business...

tengah plan nak order baju dari Khalifah Shop n Restoe Boemi Shop.. my latest project! wohooo... semuanya diimport khusus dr negara Indonesia.. sudah contact dan deal sama teman2 disana, tinggal order n transfer duit. kepada rakyat Malaysia lepas ni leh order n beli tshirt2 eksklusif dari production KS Shop n RS shop. tema2 baju semestinya berkaitan dengan artis Republik Cinta Management.. ikutkan nak buka Restoe Boemi Shop cawangan Malaysia cuma blum jumpe business partner.. kalo dh jumpe, sure leh ON terus. ikutkan permintaan ramai, Insya'Allah 1st big project ni berjalan lancar.. amin ya rabb.. so, bulan 3-4 sibuk tuk mengorder n bulan 5 insya'Allah semua order leh ambil. 1st project ini juga untuk tengok respon dlu, kalo sukses... next project will be sure!

Saturday, February 5, 2011

Maxis BIS bonus...


lame xupdate blog dh. bukan pe.. cuma dh asyik update twitter jew ekeke... actually, dh 2 minggu dh guna plan Blackberry Internet Services(BIS) Bonus maxis.. cuma rm20 tuk sbulan n rm7 tuk seminggu.. senang skit ble dh gune plan ni tuk hp tersayang "Elena" a.k.a Sony ericsson P1i haha.. ikutkan smpai 31 Jan ni jew promotion plan tu.. tp aritu smbng plan nih die leh langgan lg.. so, memang cantek ah! memang bagus plan nih... murah pun murah.. harap die truskan lew plan ni smpai bile2.. senang nak update facebook n twitter hehe.. ni kalo pkai handpone BB mmg best.. tp syg lak nak tuka hp, lgpun P1i ni pun leh gune 'blackberry connect' especially email services. cume xleh nak (blackberry messenger)BBM jew. tgk lew nnti kalo da duit lbh mane taw leh angkat BB gak.. tp still setia ngan my handphone yg skang.. ^_^

(TIPS)
ni tuk sesiapa yg ada handphone Sony E P1i, kalo korang langgan plan blackberry service. korang register 'Twitstra' tuk bg notification kat email setiap kali da org mentioned korang dlm twitter. tuk nak tweet, post, upload pic gune 'tweetymail' lak. kalo facebook juz gune email jew kalo pe2. ada kemusykilan leh tanye saye hehe..

Friday, January 14, 2011

buka akaun maybank yg sugguh melecehkan...

ari selasa lepas gi buka akaun maybank kat Section 18, Shah Alam(saje nak highlight skit.. xtaw lew kalo service kat cawangan len pun cam kureng cam kat cni). terpakse wat coz nanti gaji msk gune maybank. time nak wat akaun, amik mase sampai 1 jam lebih aish... dh lew mule2 org tu ckp mycard xleh bace, pastu leh lak die suruh wat mycard br.. kepala hotak die! peliknya aritu register KWSP leh jew bace mycard tu.. nasib baik lew hati ni terniat nak cuba kat kaunter len kat tingkat 1(naik tangga lg lak tuh), mujur leh bace mycard tuh.. sengal tul! pastu cam2 lak die tanye, dh cam sesi temuduga lak aiya... orang nak bukak akaun jew lew! bukan nak wat loan ish2.. aritu xgune surat company coz nak cepat, so terpakse deposit rm250. paling yg malas sekali, ingatkan kena bg kat die jew duit tuh.. rupe2 nye kena gi deposit duit tu sendiri kat mesin deposit pastu dtg blk kat die amik kad bank. kalo mesin deposit tu xde org leh lew tahan lg, tp time tu ramai lew plak org... so, terpakse lew beratur dlu tuk deposit duit rm250 tuh.. dh lew orang curi2 kluar time keje, nak wat cepat2.. sungguh terlalu! menyusahkan org tul..!!! rasanya lebih senang time nak buka akaun time mycard xde lg, juz isi borang jew.. aish!

p/s: xsuke marah2.. sabar jew lew... ^_^

Friday, January 7, 2011

bermula kerja tempat baru...


Hari Khamis lepas mula keje ditempat baru di SIRIM berhad, bwh anak syarikat dia SIRIM QAS. Dekat ngan umah hehe... best2! thanks Kak Sally yg tlg carikan tempat keje baru nih.. ramai awek2 lew kat tempat keje nih.. adooi! hehe... tp hari tuh terserempak gak ngan membe universiti yg keje kat ctu gak, at least da gak org yg aku kenal hehe! Hari pertama cam agak blur wat keje pun cam mengong jew.. hari kedua leh tahan gak ar, dh laju skit wat keje haha!

p/s: cam nak demam lew, asyik kena ujan jew..